c S

Vraničar Ermanova na ESS o nujnosti nadaljnje konsolidacije javnih financ

20.01.2017 15:38 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Slovenija je kot članica območja evra zavezana k spoštovanju skupnih javnofinančnih pravil, je na seji ESS opozorila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Čeprav država od lani ni več v postopku presežnega javnofinančnega primanjkljaja, mora nadaljevati fiskalno konsolidacijo, dokler srednjeročno ne uravnoteži javnih financ, je dodala.

Vraničar Ermananova je na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) predstavila časovnico priprave programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa 2017-2018, ki ju bo v prihodnjih mesecih kot ponavadi obravnaval tudi ESS. Vlada bo nacionalni reformni program po načrtih sprejela in Evropski komisiji poslala sredi aprila, do konca aprila pa bo v Bruselj poslala še program stabilnosti, so po seji sporočili z ministrstva za finance.

Ministrica je v tej luči je opozorila na nujno nadaljnje uravnoteženje javnih financ, k čemer nas zavezujejo domači pravni akti na čelu z ustavo, pa tudi mednarodni. Če ne spoštujemo pakta stabilnosti in rasti, nas lahko v najslabšem primeru doletijo tudi sankcije, je posvarila. Kot je spomnila, nas je Evropska komisija lani jeseni že opozorila, da letos obstaja tveganje za neusklajenost z zavezami oz. s kriteriji za zniževanje strukturnega primanjkljaja, odhodkov in dolga, zato nas je pozvala k dodatnim ukrepom.

"Čeprav smo lahko veseli podatkov o dobri gospodarski rasti, nas to ne sme zaslepiti. Hitrejše gospodarsko okrevanje namreč zahteva na kratek rok večji fiskalni napor. Zavedati se moramo, da smo s sprejetjem dodatnih obveznosti po sprejemu proračunov za leti 2017 in 2018 že izkoristili letošnji fiskalni prostor, ki smo ga ustvarili na račun višjih prihodkov in nižjih obresti," je poudarila.

V tej luči je izpostavila, da si je treba zastaviti prioritete, ki krepijo potencial rasti in vplivajo na strukturo javnofinančnih odhodkov. Socialne partnerje pa je pozvala k aktivnemu sodelovanju pri oblikovanju teh prioritet.

ESS je imel danes na dnevnem redu tako sodelovanje socialnih partnerjev v evropskem semestru 2017 kot predstavitev terminskega načrta sprejemanja dokumentov v okviru letošnjega evropskega semestra.