c S

SID banka doslej odobrila za 51 milijonov evrov potrpežljivih posojil, zanimanje podjetij precejšnje

20.01.2017 14:50 Šmartno pri Slovenj Gradcu, 20. januarja (STA) - SID banka je v desetih meecih od uvedbe odobrila za 51 milijonov evrov kreditov za kapitalsko utrjevanje malih in srednje velikih podjetij, imenovanih potrpežljiva posojila. Možnosti pridobitve je banka skupaj z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom danes na Kopah predstavila več kot 150 predstavnikom podjetij iz vse Slovenije.

Da je zanimanje podjetij za pridobitev potrpežljivih posojil veliko, je pokazal današnji obisk dogodka, ki ga je na Kopah gostilo podjetje Vabo, tudi samo prejemnik takšnega posojila. SID banka je doslej odobrila 32 vlog v skupni višini 51,3 milijona evrov za vse panoge in za podjetnike iz vseh slovenskih regij. Trenutno ima v obdelavi 63 vlog v skupni višini 46 milijonov evrov.

"Odločitev, da pomemben del sredstev namenimo za potrpežljiva posojila, se je izkazala kot pravilna," je dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Ocenjuje, da je treba narediti vse, da se tista podjetja, ki imajo zdrava proizvodna jedra, ohranijo in da se najde način, kako jim omogočiti rast, razvoj in kasneje tudi financiranje "nahrbtnika", ki so ga tako ali drugače prigospodarili v preteklem obdobju.

Predsednik uprave SID banke Sibil Svilan pa je pojasnil, da potrpežljiva posojila niso konkurenca poslovnim bankam, ampak gre za dopolnitev tistega, česar poslovne banke ponavadi ne morejo delati. "Mi v tem potrpežljivem posojilu prevzemamo bistveno več tveganj, kot jih lahko prevzemajo poslovne banke," je dejal Svilan. Kapitalska vrzel je namreč po njegovih besedah v Sloveniji največji problem, brez kapitala pa ni prihodnosti.

Posojilo za kapitalsko krepitev je pridobilo tudi podjetje Vabo, največji ponudnik nastanitvenih zmogljivosti na Koroškem, ki ima s povezano družbo tudi v najemu vso žičniško infrastrukturo na Kopah. Kot je povedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž, jim koncept razdolževanja z moratorijem na glavnico omogoča kapitalsko krepitev, optimizacijo tekočega poslovanja z urejenimi likvidnimi procesi ter zadovoljstvo zaposlenih. Ocenil je, da je kredit prinesel tudi "razvoj koroškega turizma". Za to, predvsem pa za razvoj smučišča Kope, pa je nujna dokončna obnova državne ceste iz Slovenj Gradca na Kope, za kar se bo, kot je dejal, zavzel tudi minister Počivalšek.

Podjetje Vabo je dobilo kredit v višini treh milijonov evrov, skupno pa ima SID banka v programu financiranja kapitalske utrditve podjetij na voljo 200 milijonov evrov. Obrestne mere za te kredite so nižje od tržnih, zato imajo krediti status državne pomoči.

Udeleženci današnjega dogodka so se na ponujene možnosti teh posojil večinoma pozitivno odzvali, pripomb je bilo bolj malo, deloma v smeri zmanjšanja birokratizacije. Kot je nakazala razprava, pa so nekaj konkretnih vprašanj reševali tudi v dvostranskih srečanjih po uradnem delu dogodka.