c S

Stroški za opravljeno uro dela v tretjem četrtletju višji

07.12.2016 11:15 Ljubljana, 07. decembra (STA) - Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v Sloveniji v tretjem četrtletju za 3,7 odstotka višji kot pred letom dni. Nekaj manj so se v tem obdobju zvišale plače za dejansko opravljeno delovno uro, in sicer za 3,1 odstotka, kažejo podatki statističnega urada.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v tretjem četrtletju najizraziteje zvišali v dejavnosti izobraževanje (za 12,8 odstotka) in v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za 10,5 odstotka).

Znižali pa so se najbolj v dejavnosti gostinstvo (za 5,8 odstotka) in v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 3,6 odstotka).

V EU so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v drugem četrtletju 2016 v skoraj vseh državah članicah višji kot v drugem četrtletju 2015, nižji so bili le na Finskem, v Italiji in v Luksemburgu.

V povprečju so se ti stroški v 28 državah članicah zvišali za 1,4 odstotka, najbolj pa v Romuniji (za 12,2 odstotka), Latviji (za 9,2 odstotka) in Bolgariji (za 7,0 odstotka). V Sloveniji je bila letna rast stroškov dela za dejansko opravljeno delovno uro v drugem četrtletju 1,1-odstotna.