c S

Članice Opeca danes na Dunaju o morebitni zamrznitvi naftne proizvodnje

28.10.2016 15:59 Dunaj, 28. oktobra (STA) - Na Dunaju so se danes sestale članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), glavna tema pogovorov pa bo morebitna zamrznitev proizvodnje nafte. Pred srečanjem so sicer iranski predstavniki že sporočili, da država ne namerava zmanjšati proizvodnje. Končni dogovor bodo države oblikovale na novembrskem srečanju.

Članice Opeca upajo, da bodo z zamrznitvijo ali znatnim zmanjšanjem proizvodnje stabilizirale naftni trg, ki se že dlje časa sooča z velikimi presežki zalog, posledično pa so nizke tudi cene črnega zlata.

Že na septembrskem sestanku so članice Opeca dejale, da bodo proizvodnjo omejile na med 32,5 do 33 milijonov 159-litrskih sodov dnevno, a morajo odločitev odobriti še pristojni ministri držav članic. Članice kartela so sicer sodeč po lastnih številkah septembra proizvedle 33,39 milijona sodov dnevno.

V soboto se bodo članicam kartela na pogovorih pridružile tudi druge večje proizvajalke nafte, ki niso članice organizacije. Po poročanju AFP bo na dunajskih pogovorih sodelovala Rusija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že potrdil, da bo Rusija podprla dogovor, če bodo članice Opeca glede omejitve proizvodnje dosegle konsenz. Padec cen nafte je namreč še poglobil gospodarsko krizo v Rusiji.