c S

Delavci v lenarškem Lenthermu želijo s stavko doseči izplačilo plače in odstop direktorja

26.09.2016 11:11 Lenart, 26. septembra (STA) - Delavci lenarškega podjetja Lentherm so danes ob 6. uri začeli stavkati, saj niso dobili izplačanih avgustovskih plač in prispevkov. Obenem želijo s stavko pritisniti na direktorja podjetja Ivana Vogrina, da odstopi, je za STA povedal sekretar Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) za Štajersko Martin Dular.

Delavci so se zjutraj zbrali v jedilnici, kjer so dorekli način stavke. Ta je napovedana "do nadaljnjega" oziroma vse dokler delavci ne dobijo izplačanih plač, česar pa po Dularjevih besedah ni mogoče uresničiti brez predhodnega odstopa direktorja Vogrina.

"Stavka je zaradi neizplačane plače in neporavnanih prispevkov. Stavka je tudi zaradi tega, ker delavci nimajo več s čim delati. Zato je ključni namen doseči umik direktorja Ivana Vogrina, ki ga je nadzorni svet že pred dvema mesecema razrešil, delavci so mu zaprli pot do družbe, on pa trmasto vztraja in je dal podjetje v prisilno poravnavo. To se zdaj vleče in položaj je vse slabši," je pojasnil Dular.

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo grelnikov vode, solarnih kolektorjev, toplotnih črpalk, hidroforjev in zalogovnikov toplote, trenutno zaposluje 52 ljudi. Od marca letos ga vodi nekdanji poslanec DZ Vogrin, a imata z večinskim lastnikom Damirjem Jelenkom, ki ga podpirajo tudi delavci, očitno različne poglede na možne načine reševanja zadolženega podjetja. Medtem ko Vogrin napoveduje prihod strateškega partnerja, bi rad Jelenko reševal podjetje z bančnim posojilom, a banka odobritev posojila po Dularjevih besedah pogojuje z Vogrinovim umikom.

Jelenko ima v lasti 76 odstotkov, Vogrin pa 24 odstotkov podjetja.

Vogrin se tudi danes na naše klice ni odzval. "Dokler sem jaz kot direktor imel vstop v podjetje in sem aktivno vodil poslovanje podjetja, so bile vse plače redne in izplačal se je tudi regres za nazaj. Tako bi bilo tudi danes, če bi spoštovali civilizacijske norme 21. stoletja," pa je Vogrin povedal prejšnji teden za časnik Večer.

Če se zadeve ne bodo uredile ta teden, bo podjetje, ki ima že blokirane račune, pristalo v stečaju, je prepričan Dular.