c S

Vse več podjetij koristi olajšave za raziskave in razvoj

26.09.2016 07:06 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Število podjetij, ki koristijo davčno olajšavo za raziskave in razvoj, se iz leta v leto povečuje. Lani si je na ta način zmanjšalo davčno osnovo 757 podjetij - deset več kot leto prej in skoraj 50 odstotkov več kot pred petimi leti. A številne je zmotilo, da inšpektorji preverjajo upravičenost do uveljavljanja olajšave za več let nazaj.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so tako opozorili, da Finančna uprava RS (Furs) v zadnjih mesecih preverja upravičenost številnih slovenskih podjetij do uveljavljanja davčne olajšave za raziskave in razvoj, in to vse do leta 2012.

Pri tem pa gre za novo tolmačenje pravilnika o uveljavljanju davčnih olajšav za vlaganje v raziskave in razvoj. Retroaktivni pregledi so nezakoniti in neupravičeni in bodo imeli negativne posledice za stabilnost davčnega sistema in s tem na bodoča vlaganja v raziskave in razvoj, opozarjajo na zbornici.

Sporen je člen pravilnika, ki določa, kaj sodi pod raziskave in razvoj in je torej mogoče uveljavljati kot davčno olajšavo. Kot je zapisano v pravilniku, se kot raziskava in razvoj šteje tista dejavnost, v kateri je prisoten pomemben element novosti in razreševanja znanstvene oz. tehnološke nejasnosti, a kot opozarjajo v gospodarstvu, na Fursu upoštevajo izpolnjevanje tega merila le v svetovnem merilu.

Velika večina slovenskih podjetij takega standarda oziroma novih meril za presojo ne more izpolnjevati, so opozorili.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pojasnili, da je pravilnik v pristojnosti finančnega ministrstva, s katerim se nameravajo dogovoriti glede potrebe po spremembah. Ker si prizadevajo za zagotovitev jasnosti in predvidljivosti pri izvajanju ukrepa uveljavljanja davčnih olajšav za raziskave in razvoj, so v zadnjih treh letih pripravili že tri splošna strokovna mnenja glede opredelitve dejavnosti raziskav in razvoja, prav zdaj pa pripravljajo novo.

Pri pripravi teh mnenj se na ministrstvu opirajo na mednarodno priznani statistični priročnik Frascati, ki ga je izdala Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj in tudi na Fursu podjetjem svetujejo, naj se seznanijo z njim, saj bodo z njegovo pomočjo lažje določili meje in definicije raziskovalno-razvojnih dejavnosti.

Sicer pa na Fursu pravijo, da so tovrstne inšpekcije opravljali že v preteklih obdobjih. Tudi v tem letu so pripravili izbor davčnih zavezancev za inšpekcijo in kontrolo na področju olajšav za raziskave in razvoj, in sicer tistih, ki so bili na podlagi izbranih kriterijev opredeljeni kot tvegani.

Letos so do konca avgusta zaključili 67 postopkov nadzora uveljavljanja te davčne olajšave ter ugotovili nepravilnosti v skupni višini 758.338 evrov. Znesek samoprijave je znašal nekaj nad 21.000 evrov.

Olajšavo lahko uveljavljajo podjetja v Sloveniji, ki izvajajo raziskovalno-razvojne projekte, in sicer pri obračunu davka na dobiček. Od uveljavitve sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb in dohodnine 1. januarja 2013 je njena višina določena v višini 100 odstotkov investiranega zneska.

Tako skupni znesek davčne olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj kot število podjetij, ki to olajšavo koristijo, se v zadnjih letih povečujeta. Medtem ko je leta 2011 515 podjetij uveljavilo olajšavo v skupnem znesku nekaj nad 100 milijonov evrov, sta se ti številki do lani povečali na 757 podjetij in 270,5 milijona evrov.