c S

Ljubljanski mestni svetniki po koncu počitnic o izvrševanju proračuna

26.09.2016 07:39 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Ljubljanski mestni svetniki se po skoraj treh mesecih vračajo v veliko sejno dvorano mestne hiše, kjer jih med drugim čaka poročilo o izvrševanju letošnjega proračuna. Razprava bo verjetno živahna, saj ima Mestna občina Ljubljana (Mol) po prvih šestih mesecih letošnjega leta skoraj devetmilijonski primanjkljaj.

Do konca junija je ljubljanska občina zbrala 113,8 milijona evrov prihodkov, kar je 31,8 odstotka načrtovanih prihodkov na letni ravni, odhodkov pa je bilo za 122,7 milijona evrov oz. 35,5 odstotka načrtovanih na letni ravni.

Iz poročila o izvrševanju proračuna v prvi polovici leta med drugim izhaja, da je bila pri proračunski postavki davki na nepremičnine realizacija ob polletju le 28,3-odstotna. Slaba je bil tudi polletna realizacija kapitalskih prihodkov, kjer se zbirajo sredstva, ki jih občina iztrži s prodajo nepremičnin. V proračunu je predvideno, da bo občina letos s tem zaslužila 70,5 milijona evrov, do konca junija pa je bilo teh prihodkov le dobra dva milijona.

Medtem ko bo Ljubljana tudi letošnji proračun urejala z rebalansom, pa so na spletni strani občine že objavili osnutka proračunov za prihodnje leto in leto 2018. V prihodnjem letu Mol tako načrtuje dobrih 341 milijonov evrov prihodkov in nekaj več kot 336 milijona evrov odhodkov. Leto kasneje pa 321 milijonov evrov prihodkov in 315 milijonov evrov odhodkov.

Ljubljanski mestni svetniki bodo sicer na današnji seji obravnavali tudi druge akte. Med njimi je dopolnjen osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje Parmove ulice, kjer raste nov Islamski in verski kulturni center Ljubljana. Osnutek odloka kaže, da bi lahko na degradiranem območju ob omenjeni ulici zraslo okoli 550 novih stanovanj.