c S

Sindikati in vlada danes znova za skupno mizo

26.09.2016 07:39 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja o sproščanju še veljavnih varčevalnih ukrepov pri plačah javnih uslužbencev. Pred srečanjem se bo sestala sindikalna stran in pripravila odgovor na zadnjo vladno ponudbo, a v prvih odzivih so nad njo že izrazili razočaranje.

Pogajanja so že pred poletjem zastala na mrtvi točki. Medtem ko je vlada želela odpravo še veljavnih omejitev pri plačah odmakniti v leto 2018 ali pozneje, so sindikati vztrajali, da bi se to moralo zgoditi prej, vsaj del varčevalnih ukrepov pa bi morali odpraviti že v prihodnjem letu.

Pred tednom dni, ko so se po daljšem premoru znova sestali, je vladna stran za prihodnje leto ponudila dvig regresa za 25 evrov za tiste javne uslužbence, ki jim še ni pripadel v višini minimalne plače.

Kot je povedal vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek, bodo odgovor na vladni predlog pripravili danes pred pogajanji. Je pa že v prvem odzivu pred tednom dni dejal, da so razočarani, da je vlada potrebovala praktično dva meseca in pol, da je oblikovala predlog, ki po njihovem mnenju ne omogoča dogovora.