c S

Janković je prepričan, da ga NPU nadleguje in ponižuje

26.08.2016 16:14 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da ga Nacionalni preiskovalni urad (NPU) z dopisi, kot je poziv, naj pove, kaj je počel na določen dan pred dvema letoma, nadleguje in ponižuje. Direktorju NPU Darku Majheniču je zato poslal odprto pismo, v katerem izraža upanje, da bodo "pristojni organi prenehali s prakso policijske države".

V pismu, ki ga je v vednost posredoval ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar in generalnemu direktorju policije Marjanu Fanku, Janković konkretno izpostavlja dopis NPU, v katerem ga je slednji pozval, naj mu posreduje dokumentacijo o svojih delovnih obveznostih 22. avgusta 2014 med 15. in 16. uro. Podatke naj bi NPU potreboval za "uspešno izvedbo predkazenskega postopka".

Janković navaja, da ne ve za kakšno preiskavo gre tokrat, ker mu NPU tega ne pove, prepričan pa je, da NPU slednje počne le zato, da ga "šikanira oziroma maltretira". Kot pravi, le "malokdo ve, kaj je počel pred dvema letoma na točno določen dan ob točno določeni uri", zato se sprašuje, kjer so meje človeškega dostojanstva in ali mu NPU ne priznava človekovih pravic, ki jih vsakomur jamči ustava.

V pismu župan navaja željo, da bi policija svoje ugotovitve čim prej posredovala tožilstvu, pri čemer sklepa, da bo zoper njega znova uvedena sodna preiskava. Pri tem pravi, da so bile vse preiskave, ki so bile do zdaj uvedene zoper njega, končane v njegovo korist ali pa so še v teku.

Na koncu Janković še zapiše, da so njegovi sodelavci podatke o obveznostih na navedeni dan našli, a jih bodo posredovali le sodišču, če bodo dobili takšno zahtevo.