c S

Gospodarska rast ZDA v drugem četrtletju popravljena na 1,1 odstotka

26.08.2016 16:13 Washington, 26. avgusta (STA) - Ameriško gospodarstvo je v drugem letošnjem četrtletju raslo nekoliko počasneje, kot so kazale prve ocene. Na letni ravni je bila rast 1,1-odstotna, je danes sporočilo ameriško ministrstvo za trgovino.

Ocena gospodarske rasti v obdobju od aprila do junija je bila nazadnje postavljena julija, takrat pri 1,2 odstotka.

Ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenilo nekoliko oklestilo na podlagi bolj obširnih podatkov, ki so pokazali na nižjo potrošnjo države in lokalnih vlad ter višjega uvoza, kot je bilo ocenjeno sprva.

V poročilu so na ministrstvu za trgovino še zapisali, da so ameriška podjetja v drugem četrtletju zabeležila 24,1 milijarde dolarjev manj dobička, medtem ko je ta v prvem četrtletju zrasel za 66 milijard dolarjev. Dobiček podjetij se je sicer na letni ravni znižal za 4,9 odstotka.

Kot je še poročala AFP, so banke in druge finančne institucije v drugem četrtletju beležile močne dobičke, a je te izničil hud padec korporacij izven finančnega sektorja.

Popravek gospodarske rasti so sicer analitiki pričakovali, ob tem pa še vedno napovedujejo solidno rast v trenutnem četrtletju. Ta naj bi znašala blizu treh odstotkov.