c S

UKC Ljubljana: Zdravljenje otrok z rakom tudi v tujini krije ZZZS, razlogov za zbiranje denarja ni

26.08.2016 14:50 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ob zadnjih javnih pozivih za zbiranje sredstev za zdravljenje otrok z rakavimi obolenji v tujini opozarjajo, da je zdravljenje otrok s strani z dokazi podprtega medicinskega zdravljenja brezplačno. Tako ni razlogov za zbiranje denarja z dobrodelnimi akcijami, so pojasnili.

Rak je pri otrocih redka bolezen. Vsako leto v Sloveniji za različnimi oblikami raka zboli od 50 do 60 otrok. Ker je bolezen redka in so za učinkovito zdravljenje potrebne izkušnje, je otroška onkologija v Sloveniji skoncentrirana v UKC Ljubljana. Tu izvedejo vso diagnostiko in kirurški ter kemoterapevtski del zdravljenja, radioterapijo pa izvajajo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Ob tem so poudarili, da zdravljenje rakavih obolenj pri otrocih v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "V primerih, ko možnosti zdravljenja presegajo možnosti, ki jih imamo v Sloveniji, otroke napotimo na zdravljenje v ustrezne centre v tujini. Gre predvsem za primere, kjer so potrebne posebne kirurške tehnike ali posebni primeri radioterapije, na primer obsevanje s protoni," so navedli v UKC Ljubljana.

Kot so pojasnili, se v Sloveniji vsako leto pojavi tri do pet takih primerov otrok. "V primerih, ko je napotitev na zdravljenje v tujino medicinsko indicirana, se izvedejo ustrezni postopki, na podlagi katerih so tudi stroški zdravljenja pokriti s strani ZZZS," so še zapisali.