c S

V območju evra julija močnejša rast posojil zasebnemu sektorju

26.08.2016 11:53 Frankfurt, 26. avgusta (STA) - Rast obsega posojil zasebnemu sektorju v območju evra se je julija okrepila, je danes sporočila Evropska centralna banka (ECB). Obseg posojil zasebnemu sektorju se je julija glede na sedmi mesec lani povečal za 1,3 odstotka. To pomeni malenkost hitrejšo rast od junijske, ki je bila 1,2-odstotna.

Tudi v primeru neupoštevanja določenih povsem finančnih transakcij se je rast obsega posojil povečala. Posojila gospodinjstvom in podjetjem so se julija dvignila za dva odstotka, potem ko so junija porasla za 1,9 odstotka, poročilo ECB povzema francoska tiskovna agencija AFP.

ECB je sicer v preteklosti zagnala številne ukrepe, s katerimi želi okrepiti posojilno aktivnost v Evropi. Eden ključnih je program odkupovanja podjetniških obveznic, s katerim banka povečuje likvidnost v sistemu.

Julija se je medtem nekoliko upočasnila rast količine denarja v obtoku. Bila je 4,8-odstotna in s tem 0,2 odstotne točke pod junijsko. ECB uporablja ta podatek kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere v območju evra.

Najnovejši julijski podatki bi lahko po mnenju analitikov pred septembrskim srečanjem nekoliko omilili pritiske na ECB glede nadaljnjih ukrepov za spodbuditev gospodarstva, še poroča AFP.